Ergens in Badhoevedorp, niet ver van Amsterdam, ligt de Ommekeer.

Rollend speelgoed

De eerste stapjes zijn een enorme overwinning voor een kind. Een loopkar kan helpen het evenwicht te bewaren. En met een loopfietsje wordt de bereikbare wereld heel veel groter. Dan, na het wankele begin, neemt de beweeglijkheid snel toe.

Daarom heeft de Ommekeer een brede collectie rollend speelgoed. Diverse soorten loopfietsjes en loopkarren,  2- wielfietsjes, o.a. van het merk Early Rider, maar ook de  stepjes van Micro step, de Mini vanaf 1 jaar, de Maxi vanaf 5 jaar. Verder poppenwagens in hout en riet en driewielers van het gerenommeerde merk Winther
De Whisbonebike, de houten 3-in-1 loopfiets, die met je meegroeit, staat natuurlijk ook in de winkel.


Kinderchirurg voorstander van dragen van fietshelm door kinderen !

In de Ommekeer zijn wij regelmatig in gesprek met klanten over hun werk in relatie met artikelen uit onze winkel.
Zo gebeurde dat ook met Jim Wilde, kinderchirurg in het Emma-kinderziekenhuis. En de aanleiding was dat hij met zijn kinderen (alle 3 met een helm op) in de winkel kwam precies op het moment dat wij de mooie stepjes van Micro-step en de helmen van Coconuts stonden uit te pakken.

Zeer bevlogen vertelde hij: 'Twintig jaar geleden pleitte TNO al voor het verplicht stellen van een fietshelm bij kinderen. De belangrijkste reden voor dit pleidooi was het optreden van ernstig schedelhersenletsels bij fietsongevallen.
Ondanks veel aandacht voor verkeersveiligheid in de afgelopen decennia en een gestaag teruglopende mortaliteit van automobilisten blijft het aantal fietsongevallen vrij stabiel.
Per jaar worden er in Nederland ongeveer 1100 kinderen tussen de 5 en 14 jaar opgenomen in een ziekenhuis na een fietsongeval.
Studies onder Nederlandse kinderartsen en schoolgaande kinderen laten zien dat de bezwaren tegen het gebruik wijd verspreid zijn. De belangrijkste nadelen zijn extra kosten, draagcomfort, gebrek aan geloof in de noodzaak en een impopulair beeld van helmen onder jonge en oudere fietsers.  Desondanks heeft onderzoek aangetoond dat het dragen van een fietshelm kan leiden tot een vermindering van 88% van de hoofdverwondingen en 65% van de gezichtsverwondingen voor fietsers van alle leeftijden.
Ondanks het bewijsmateriaal van de doeltreffendheid van helmen in het verminderen van ernstige verwondingen is de Fietsbond een verklaarde tegenstander van de fietshelm. De reden hier hiervoor is dat zij vreest dat daarmee geld onttrokken wordt wordt aan andere maatregelen die de veiligheid bevorderen, zoals aparte fietspaden.
Wij als Kinderchirurgen en Traumatologen zijn er echter van overtuigd dat de fietshelm voor kinderen verplicht gesteld moet worden en zijn groot voorstander. Mijn eigen kinderen dragen daarom ook altijd een helm'. 

Door zijn verhaal heeft Jim Wilde ons overtuigd hoe belangrijk het dragen van een helm is en onze motivatie alleen nog maar vergroot om goede kinderfietshelmen te verkopen.