Ergens in Badhoevedorp, niet ver van Amsterdam, ligt de Ommekeer.

Leeftijdswijzer

Speelwijzer - leeftijdwijzer

Spelen: daar word je mens van


Uitgangspunten
Spelen is leuk, je doet het voor je plezier. Maar met spelen leg je ook een basis voor de rest van je leven. Al spelend ontwikkel je je zintuigen en leer je je fantasie te gebruiken. Al spelend raakt een kind vertrouwd met de wereld om zich heen en leert het zichzelf kennen. Een uitnodigende omgeving, het gezelschap van andere kinderen en goed speelgoed zullen spelen stimuleren.
In de ontwikkeling van een kind zijn verschillende speelfasen te onderscheiden. Iedere fase vraagt om ander ondersteunend speelgoed.  Ook is het zinvol en leuk om naar het kind te kijken, hoe het speelt. Een beweeglijk kind heeft behoefte aan ander speelgoed dan een dromertje of een onderzoeker. Het juiste speelmateriaal, op de leeftijd wanneer een kind daaraan toe is, speelt een grote rol bij de ontwikkeling van het kleine kind tot prépuber.  In de winkel willen we u graag adviseren bij het kiezen van het juiste cadeau.

Hier willen wij in het kort een aantal voorbeelden geven van speelgoed dat past bij de verschillende fasen in de ontwikkeling van een kind.

geboorte cadeaus:
Moois voor de kinderkamer, mobiles, trekpop, deurharpje, schapenvacht, lampje of posters...


de eerste maanden:
Stoffen blokken, rammelaars met een mooi zacht geluid, de eerste zonnekindpopjes, zoals zachte flanellen knuffellappen en badstof knuffelpopjes...

vanaf drie maanden tot anderhalf jaar:
Speelgoed van verschillende materialen, om te ontdekken dat hout anders aanvoelt dan flanel of karton, een zachte bal, bijtring, boxgym, schommelfiguren...
Rond het eerste jaar is het kind veel in beweging dus bij het lopen: loopkar, duw- en trekspeelgoed...

Voor het leren praten, communiceren met volwassenen: prentenboekjes, kiekeboepop, houten dierfiguren...

dreumes, vanaf anderhalf jaar:
Met nieuwsgierige handjes en rappe voetjes wordt de wereld ontdekt: houten speelgoed, zoals hamerbankje, vormenstoof, stapelkubussen, auto-roetsjbaan, kartonboekjes...peuter, vanaf 2 jaar tot 4 jaar:
De leeftijd van imiteren en het fantasiespel: bezem, stoffer en blik, keukentje en toebehoren, een (zonnekind-)pop of beer om te verzorgen, autootjes met een garage, xylofoon, trommel, een houten treinrails, 2-wiel loopfietsje, step, blokken, koffertje,  waskrijtjes, vingerverf, de eerste spelletjes en samen lezen in mooie prentenboeken...

kleuter, van 4 tot 6 jaar:
De kleuter breidt zijn fantasiewereld uit. Het kind bouwt, sjouwt en leert spelen met anderen, betrekt alles in huis in zijn spel. Met eenvoudig speelmateriaal, dat de fantasie voedt, schept de kleuter zijn wereld. Speelrekjes, gekleurde flanellen lappen om te verkleden en hutten mee te bouwen, poppenhuis, winkeltje met toebehoren, ridderkasteel, hijskraan en zelfbouwknikkerbaan. Ook spelletjes met meer spelregels, boeken met al wat meer verhaal.
Op creatief gebied gaat de kleuter zijn mogelijkheden ontdekken met kneedwas, verf, mooie kleurpotloden, papier en lijm...
Buiten spelen met stokpaard, kruiwagen, schommel, klimladder, tuingereedschap...

schoolkind, vanaf 6  jaar:
Experimenteren  en onderzoeken vraagt om natuurgetrouw speelgoed, dat echt werkt, bovendien komen motoriek, behendigheid en interesse voor de buitenwereld steeds meer tot ontwikkeling.
Springtouw, stelten, bordspellen, echt gereedschap, grotere pop om aan en uit te kleden, aanvulling voor het poppenhuis, weefgetouw, knutselmateriaal, kompas,  magneten, vergrootglas, wol om te vilten, breien of haken, KAPLA...

schoolkind, vanaf 9  jaar:
Jongleerspullen, constructiedozen, experimenteerdozen electro en chemie,
bouwen met Teifoc baksteentjes, bouwplaten, goochelen en illusie, creatieve knutseldozen van Djeco,  gezelschapsspellen, Cuboro knikkerbanen, pijl en boog, kruisboog, (bestuurbare) vliegers, materialen om in de natuur aan de slag te gaan met water- en windkracht...
En zelf lezen, dus kun je je steeds meer verliezen in mooie kinderboeken...

twaalf jaar en ouder:
School en sport zullen inmiddels veel tijd in beslag nemen. Kinderen hebben ook duidelijke voorkeuren ontwikkeld, waar de cadeaus bij kunnen aansluiten, zoals mooie creatieve materialen of jongleerspullen voor gevorderden, zoals kegels en vuurballen. Een jeugdboek blijft ook altijd een mooi geschenk.

volwassenen:  
Alle materialen om poppen en seizoentafelfiguren te maken. Informatieboeken over zwangerschap, opvoeding, rouwverwerking, gezonde voeding, jaarfeesten en kinderfeestjes.  Maar ook esoterische boeken en kaartsets, mineralen, decoratiemateriaal en ansichtkaarten.
En ........ Je bent nooit te oud om te spelen. Houden zo!

Het is leuk om een kind te inspireren en het enthousiasme te zien dat speelgoed teweegbrengt. Als dat gebeurt, heeft u ook zelf plezier van wat u heeft gekocht en gegeven.